&event=init&noscript=1" />

inSPIRIT - minden, amire nőként szükséged lehet.

Kérdésed van? Hívj minket! +36205591758

Blog
Rita
2022.06.26 15:07

Kollagén

Kollagén

A kollagén manapság nagyon felkapott téma lett, ami nem csoda: a kollagén a szervezetünk egyik legfontosabb fehérjéje, ami arra szolgál, hogy megőrizze a bőr, az inak és az ízületek rugalmasságát, és nem mellesleg sokáig fiatalon tartsa a szervezetünket.

Miért olyan fontos a kollagén? Hogyan pótolhatjuk a hiányát? Mikre kell figyelni a kollagén fogyasztása közben? Avagy minden, amit a kollagénről tudni akartál, de eddig nem volt kitől megkérdezni.

Kollagén a mindennapokban

Magyarországon kedvelt és elterjedt étel a kocsonya, de szeretjük a gyümölcstortákon lévő zselét is, mint ahogy a sütikbe-krémekbe is rendszeresen keverünk úgynevezett zselatint. Nos, ezekben az a közös, hogy akár sós, akár édes ízben gondolunk a kocsonyás, átlátszó anyagra, mindig a kollagén – mint fehérje – az, ami azt a kocsonyásságot adja.

Kevesen tudják pontosan, de erre a kocsonyás állagra a testünk minden részének elképesztően nagy szüksége van. Az izmokban, inakban, ízületekben, porcokban, csontokban és a belső szerveinkben is a kollagén, vagyis az a kocsonyás anyag biztosítja a víz megtartását. Hiába iszol naponta rengeteget, ha hiányzik a szervezetedből a kollagén, akkor nem lesz, ami megkösse a bevitt folyadékot, és nemcsak a bőrödön, de a belső szerveiden és a vázszerkezeteden is fájdalmas eltéréseket fog okozni ennek a pofonegyszerű, hétköznapi anyagnak a hiánya.

Kollagénre tehát elképesztő mértékben van szükségünk az egészséges szervezet megtartásához és a modern életmóddal együttjáró kellemetlenségek leküzdéséhez.

De vajon eszel elég kocsonyát? (Ezen sorok írója például utálja a kocsonya ízét, tehát az ő válasza a kérdésre az, hogy: nem. És ezzel sokan vannak így.)

Egyáltalán, mennyi kollagént kellene bevinnünk ahhoz, hogy ne érezzük a hiányát? És miért nem kell ezzel még gyerekkorunkban foglalkoznunk?

A kollagéntermelés fokozatos csökkenése

Amikor megszületünk, kollagénbombák vagyunk: kicsattanunk az erőtől, egészségtől, és körülbelül 21 éves korunkig nem kell azon aggódnunk, hogy vajon van-e elég kollagén a szervezetünkben, mert a rengeteg növekedési hormonnak hála a szervezetünk megtermeli magának a kollagént.

De ez a képességünk 21 éves korunkban elmúlik – persze alkatfüggő és örökletes, hogy kinél meddig tolódik ez ki, vagy épp áll le túl korán a kollagén termelés –, és aztán elkezdünk öregedni.

Körülbelül 30 éves korunkig nem érezzük nagy hiányát a kollagénnek, de azok, akik fizikailag aktívabb életet élnek, már a harmadik iksz előtt elkezdenek a témával ismerkedni, ugyanis a nagy fizikai igénybevétel után a regenerációhoz nagy szükség van kollagénre is.

Amire szinte senki nem gondol

Viszonylag új terület még, de a kollagénnel való ismerkedésben nem mehetünk el mellette: az emésztőrendszerünk is éhezik a kollagén után, de nemcsak a mi szervezetünk, hanem a vékonybélben lévő hasznos bélbaktériumaink is. Ők is kollagénen él(né)nek.

A modern, hormonokkal szétbombázott, rohanó, durván feldolgozott élelmiszerekre alapuló étrendű életünkben egyre fiatalabb korban jelenik meg a kollagén hiányából fakadó ártalmak kihívása:

  • nagyon fiatalok is küzdenek már szinte krónikus ízületi problémákkal,
  • bőrproblémákkal,
  • emésztési gondokkal,
  • allergiákkal,
  • ételintoleranciákkal,
  • gyenge immunrendszerrel.

A kollagén annyira egyszerű, hétköznapi dolog, hogy nem is gondolnánk, hogy az egyszerűségében rejlik a hiányának súlyossága is.

Kollagén nélkül szenvedés az életünk, gondolj csak arra, hogy nem ehetsz akármit, mert nem tudod megemészteni, mert mindenféle kínod van a kajáktól, mert a bélrendszered már „ki van akadva”.

De akár arra is gondolhatsz, hogy egyre inkább beszűkül az életed, mert nem vagy képes kilométereket gyalogolni, ha mégis megteszed, másnap alig bírsz felkelni.

Nagyon sokan sportolnak – nagyon helyesen –, de az vajon mennyire előremutató, hogy fájdalomcsillapítókon kell aztán élni, pedig elég lenne csak a kollagénnel feltuningolnod magad?

A kollagén csodaszer. Szervezetünk minden sejtje áhítozza. Csak annyira triviális építőanyagunk, hogy rendre elfeledkezünk róla.

Kollagént csontlevesből

A legegyszerűbben egyébként úgy lehet hozzájutni a kollagénhez, hogy különböző marhacsontokból úgynevezett csontlevest főzöl (12-16 órán keresztül pezsgeted, az utolsó két órában hozzátéve a tetszőleges zöldségféléket és a fűszereket), és ebből kanalazol minden nap mondjuk két tányérnyit.

De ezt nem mindenki szereti és a legtöbbeknek lehetőségük sincs beiktatni az életünkbe a csontleves főzés rendszerességét. A csontlevest egyébként megemészteni sem egyszerű, mondjuk az már kapásból egy intő jel, hogy túlságosan gyenge a gyomorsavad, ha a csontlevest már „megérzed”. Fontos tudni, hogy az emésztőrendszeri problémákat inkább a csontleves tudja kiiktatni, tehát ha gondot okoz a megemésztése, akkor is tovább kell fogyasztani, mert pont ez segíthet az emésztési problémák egy részének leküzdésében!

Továbbá vegetáriánusok és vegánok számára szóba sem jöhet a csontleves fogyasztása, bár az is tény, hogy a hidrolizált kollagének – amikről alább lesz szó – is a legtöbb esetben állati eredetűek.

A kollagén pótlására már számtalan lehetőséget kitaláltak, ezekről ejtünk alább néhány szót.

Kollagén kapszula, kollagén por, kollagén ital

A kollagént, ezen belül is az úgynevezett hidrolizált kollagént – ami további alkotórészekre van bontva és így könnyebben emészthető – kollagén kapszula, kollagén por, kollagén ital formájában is magunkhoz vehetjük.

Igyál eleget!

Mivel a kollagén szervesen kapcsolódik a szervek vízháztartásával, ezért bőséges folyadékkal érdemes bevenni, illetve kollagén szedés esetén mindig kiemelten figyelni kell arra is, hogy eleget igyál, bevidd azt a folyadékmennyiséget, amire szükséged van a kollagén beépítéséhez.

Ezt a legegyszerűbben úgy csinálhatod, ha mindig tartasz magadnál innivalót és ha megszomjazol, akkor iszol. Igen, túlságosan egyszerűnek hangzik, és az is. Mindig igyál, ha szomjas vagy. Kész.

Mennyi kollagén kell naponta?

Röviden: sok.
Bővebben: A kollagén bevitelnek felső határa nincs, hiszen lehetetlen túladagolni a kollagént a szervezetben. Alsó határa, az a minimum kollagén mennyiség, amire a bőrnek, csontoknak, izmoknak, ínaknak, ízületeknek beleknek az egészséges működéshez szüksége van, az mindenkinél egyéni lehet, hiszen a testalkattól és termettől is függ, hogy mi a minimális vagy épp optimális kollagénbevitel az adott ember számára, és az is kérdéses, hogy küzd-e már kollagénhiány okozta problémákkal vagy sem.

Általában napi 1-2 gramm (1000-2000 mg) a minimum kollagén mennyiség, amivel szolgálnunk kellene a testünket, de például a kollagén italporok adagolásában a 2.5-3 grammos adagolás is előfordul – illetve ezeknél ritka, hogy tényleg milligrammra pontosan mérné ki magának az ember az adagokat.

Kezdhető az kollagén szedése az első napokban kisebb adagokkal is, és aztán emelhető a mennyiség addig a szintig, amíg az adott egyénnek megfelelő.
Egyre viszont figyelni kell: ha hozzá adott cinket és egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz a kollagén készítmény, akkor a gyártó általi adagolást, melyet a dobozokon, csomagolásokon megtalálsz, ne lépd túl! A kollagénkészítmények gyártói által javasolt adagolás is abszolút hatékony és megfelelő lesz természetesen.

Melyik kollagén kapszulát, port vagy italt válaszd?

 

Mi ezeket a kollagén termékeket ajánljuk: Ajánlott kollagén termékek, katt

 

Természetes kollagén pótlók

Amellett, hogy biztosra menve kollagént fogyasztasz kapszula vagy italpor vagy tabletta formában, a természetes kollagénpótlókra is érdemes odafigyelned.

Természetes kollagén pótlók az alábbi élelmiszerek:

  • zselatin – bármibe is teszed, hasznodra lesz. Van, aki a kávéjába kever egy-egy kiskanállal, van aki gyümölcszselét készít belőle és azt kanalazza (Feltűnt már, hogy az amerikai filmekben a kórházban a betegek gyümölcszselét kapnak? Hát nem véletlenül, hiszen ez egy fehérje, és ha hiányzik a kollagén, akkor meggyógyulni sem egyszerű.)
  • tojás – egyébként is egészséges, ha nem vagy rá allergiás vagy érzékeny.
  • kocsonya, csontleves – ahogy már említettük.
  • spirulina alga – magas glicin tartalommal. Vegetáriánusoknak és vegánoknak talán ez lehet a legkézenfekvőbb.
  • tőkehal – egyébként általában a halakban sok kollagén van.

Amik még támogatják a kollagén beépülését

Plusz tuningra is szükség lehet az étrendben, ha biztosra akarunk menni a kollagénbeépüléssel:

  • Eper – a benne lévő elagénsav (antioxidáns) védi a bennünk lévő kollagént a lebomlástól. Más bogyós gyümölcsök is hasznosak ezen a téren.
  • Citrusfélék – magas C-vitamin tartalmuk miatt fontosak a kollagéntermelésben, kollagén-védelemben.
  • Fokhagyma – kollagéntermelés fokozóként és a kollagénszintézis támogatójaként tisztelhetjük.
  • Zöld leveles mindenféleségek – minden, ami erőteljesen zöld színű és ehető, támogatja a kollagén beépülését.

A kollagén hatása – avagy mit tapasztalsz, ha kollagént szedsz?

Mire is jó a kollagén? Ismételjük át egy mondattal:

A bőrnek, csontoknak, ízületeknek, inaknak, izmoknak, az emésztőrendszerünknek (és ez által az immunrendszerünknek) és a testünket szerte kitöltő kocsonyás anyagnak van rá szüksége – így még a sejtjeinknek is.

Mit tapasztalsz, ha masszív kollagénhiány után elkezdesz kollagént szedni?

  • Egyértelműen fiatalabbnak érzed majd magad.
  • A tükörképed is tetszetősebb lesz, mert a megereszkedő bőr és a szem alatti karikák újra élettel telnek meg.
  • Ez a fiatalodós jelenség az összes belső szervedre igaz lesz.
  • Könnyebben mozogsz, mert az inak-izmok-ízületek-porcok visszanyerik rugalmasságukat.
  • Kitartóbb tudsz lenni a munkában és a szórakozásban, amit érthetsz fizikai, de mentális szempontból is.
  • Könnyebben és gyorsabban regenerálódsz.
  • Meg fognak gyanúsítani, hogy ráncfeltöltésen jártál, mert szembetűnő lesz a változás.
  • Eltűnnek a bőrproblémák, ragyák és gyulladásos bőrhibák.
  • A teljes testet érintő gyulladásos folyamatok alább hagynak. A kollagén nem gyógyszer, ezért nem mondhatjuk rá, hogy kigyógyít az összes modernkori ártalommal együtt járó bajodból, de majd érezni fogod, hogy valahogy minden jobb és könnyebb lesz.

Kiknek ajánlott a kollagén szedése?

21 éves kor fölött szinte mindenkinek oda kell figyelnie, hogy legalább az étrendjében rendben legyen a kollagénszint. Hetente kétszer érdemes csontlevest, és napi szinten tojást, gyümölcszseléket fogyasztani, de igazából úgy a legegyszerűbb megfogalmazni, hogy minden napra kellene jutnia kollagénfogyasztásnak.

Ha már vannak tünetek, amik kollagénhiányra utalnak – ízületi gondok például –, akkor célzott támadást kell indítani, mielőtt még komolyra fordulna a hiányállapot. Tehát már egészen fiatalon el lehet kezdeni kollagént fogyasztani plusz étrendkiegészítő formájában, miközben természetesen a napi élelmiszer jellegű kollagénbevitelre sem hánysz fittyet.

Van, aki kapszulára esküszik, van, aki marad a zselatinpor kávéban történő hörpölgetésénél és vannak, akik az italporok mellett teszik le a voksukat. Bármi is lesz a szíved csücske, arra figyelj, hogy soha ne múljon el egyetlen nap sem kollagén nélkül, így megelőzheted a túl korai öregedést, az emésztőrendszeri problémákat és az immunrendszered túlterheltségét.

Idősebbek is szedhetik természetesen a kollagén készítményeket!

Vannak, akik 70 éves kor környékén, nagyon komoly mozgásszervi kihívásokkal küzdve kezdenek kollagént szedni, és aztán lekörözik gyaloglásban a fiatalokat. Egész életünkben oda kellene figyelnünk a kollagén bevitelre, de ha elmulasztottuk volna, sosem késő elkezdeni foglalkozni a kollagén szintünkkel. Általában mindenki azt mondja, hogy „Bárcsak korábban kezdtem volna erre odafigyelni!”

Kollagén hialuronsavval és C-vitaminnal?

A kollagén beépüléséhez nagyon fontosak egyéb más „hozzávalók” is.

Valószínűleg nem mondunk újat azzal, hogy fontos lenne, hogy a testünkben minden szükséges ásványi anyag és vitamin szintje optimális legyen. Amikor kollagént akarunk pótolni és a kollagénszintünkön szeretnénk javítani, akkor az olyan plusz adalékok, mint a hialuronsav vagy a C-vitamin segítenek a kollagén hatásfokát megemelni, illetve gyorsítani a folyamaton. Mind a C-vitamin, mind a hialuronsav a sejtek vízháztartását támogatják, ezért is fordulnak elő olyan gyakran arckrémekben például, mert a bőrsejtek vízmegtartó képességét szuperül megemelik.

Erre a vízmegtartó képességre minden sejtünknek szüksége van, tehát ha a kollagénnel még ezt támogató hatóanyagokat is beviszünk, akkor gyorsabban érhetünk el eredményt, mintha csak és kizárólag kollagént fogyasztanánk magában. A kollagén önmagában is hasznos lesz, de azoknál, akiknél már sokasodnak például az ízületi kihívások, azoknál a plusz C-vitamin és a hialuron segíthet, hogy gyorsabban jelenhessen meg a kollagén áldásos hatása.

Kollagén a bőrre kenve

A kollagén sokszor szerepel kozmetikumokban is, bár a bőrön keresztüli felszívódása nem annyira hatékony. A kollagén leginkább belülről szépít, tehát ezt inkább szedni kell, nem pedig kenni.

Kollagén veszélyei és káros hatásai – vannak ilyenek?

Nincsenek.  A kollagén a tested fontos alkotóeleme. Annak vannak veszélyei, ha hiányzik. Természetesen a napi ajánlott adagokat figyelembe kell venni az étrendkiegészítőkből és nem kell kétpofára zabálni a kollagént SEM, mint ahogy mást sem. Egész nyugodtan kérd ki az orvosod véleményét a kollagénfogyasztásról! De ha naponta fogyasztanál például kocsonyát, akkor vajon az orvos rád szólna, hogy ne csináld? Biztosan nem.

Ha bírod a csontlevest és a kocsonyát, egyél rendszeresen azt is, egyébként pedig fogyaszd a kollagén termékeket és élj olyan szabadon sokáig egészségben, amilyen szabadnak és egészségesnek születtél!

Mi ezeket a kollagén termékeket ajánljuk: Ajánlott kollagén termékek, katt