&event=init&noscript=1" />

inSPIRIT - minden, amire nőként szükséged lehet.

Kérdésed van? Hívj minket! +36205591758

Blog
Rita
2022.07.07 17:55

Illóolajok

Illóolajok

Az illóolajok tömény folyadékok, amik zsírban oldódnak, és amelyek úgynevezett illékony vegyületeket tartalmaznak, amik által a bennük lévő illatrészecskék jól terjednek például a levegőben. Szobahőmérsékleten nagyon gyorsan párolognak, miközben nem hagynak maguk után zsíros nyomot, színes foltot viszont a származtató növény függvényében már jó eséllyel igen.

Illóolajok különböző technológiai eljárások révén készülnek, így amikor két különböző illóolajat látsz magad előtt, akkor nemcsak márkában térnek el egymástól, hanem lehetséges, hogy már a születésük körülményei is egészen mások voltak.

Most körbejárjuk az illóolajokkal kapcsolatos összes fontos és hasznos tudnivalót, hogy aztán majd könnyebben tudj dönteni egy esetleges illóolaj vásárlásnál.

Mik az illóolajok egyáltalán?

Az illóolajjal általában a különböző növényi részekből kivont esszenciális, olajbázisú, gyorsan elillanó illatanyagokat értjük. Innen származik a név is: illó – mert gyorsan elpárolog, olaj – mert olajba van zárva az illat. Általában a növény saját olajába záródik be az illatesszencia a kinyerés folyamán.

  • Illóolaj készülhet vízgőz desztillációval (ahogyan a pálinkafőzés is zajlik),
  • készülhet hidegen sajtolással,
  • készülhet úgynevezett enfleurage technológiával, amikor is egy hordozó olaj segítségével nyerik ki a kényes virágból a saját illóolaját,
  • de van oldószeres kivonás is, amikor vegyi anyagok segítségével oldják ki a lényeget a növényből,
  • továbbá még ide tartozik a szuperkritikus extrakció, amivel a legtisztább olajat tudják előállítani.

Szóval röviden: desztilláció, hidegen sajtolás, enfleurage, oldószeres kivonás, szuperkritikus extrakció. Ilyen módokon jöhetnek létre az általunk is (köz)ismert illóolajok.

A leggyakrabban a vízgőz desztillációs technológiával készült olajokkal találkozhatsz a polcokon, de ugyanígy gyakori a hidegen sajtolt verziók előbukkanása is. A legeslegdrágább olajok vélhetően szuperkritikus extrakcióval készülhettek, ezeket nem is lehet akárhol megvásárolni.

Hányadik? – avagy illóolaj minőség a számosság függvényében

A lepárlás és a sajtolás technológiájánál van ám egy nagy trükk, amit természetesen alkalmaznak is a gyártók: a lepárlás és a sajtolás is többször elvégezhető egy-egy adag növényen, így például jó minőségű olajokat lehet kinyerni az első lepárlásból vagy első sajtolásból, de ugyanazt az adagot többször is lehet párolni és sajtolni. (Sőt, nem lennénk meglepve, ha sajtolás után még párolnának is…)

Ez pontosan olyan, mint mikor egy teafilterből többször is főzünk teát, vagy mikor a filteres kávéfőzőben többször is átfőzzük a kávét. A második menet már sosem olyan valahogy, mint az első volt…

Ezért aztán ha elvársz egy alap minőséget, akkor természetesen az első lepárlás és az első sajtolás a te számod, vagyis az 1. Ilyenekre szokták azt ráírni, hogy 100%-os illóolaj.

Illóolaj típusok

Alapvetően a minőségük szerint szokás különböző típusokba sorolni az illóolajokat. Láttunk már olyat, hogy aszerint határozták meg az illóolajok minőségét, hogy amennyiben szájon át is fogyasztható, akkor biztosan magas minőségű. Nos, erre azért ne vegyünk mérget!

Az illóolajra alapvetően az illékonysága és az illata miatt szokás támaszkodni. Ha már enni akarunk valamit, az túlmutat az illóolaj keretein, tehát az nem lehet mérce, hogy ehető-e valami, merthogy ebből arra következtetünk, hogy akkor az már biztosan jó. Ez két különböző dilemma, amire nem adható egy közös válasz.

Hogyan lehet felismerni a minőségi illóolajokat?

Első ránézésre nagyon egyszerű: az a kiindulási pont, hogy sötét üvegben kell őket tárolni, máskülönben a fény hatására felbomolhatnak a kémiai kötések és akár még az illatát is elvesztheti az illóolaj. A gyártónak tehát elsődlegesen ott kezdődik a minőség biztosítása, hogy sötét üvegben kerülnek ezek az olajok forgalomba.

Második ránézésre két dolgot kell ellenőriznünk, már ha van rá lehetőségünk: az illóolajat alkotó részek pontos megnevezését, például a növény nevét latinul. Ha nincs a címkén a növény megnevezése, akkor még az is előfordulhat, hogy valami szintetikus formációt tartasz éppen a kezedben, ami illatosításra még akár jó is lehet, de terápiás célokra, például takonykóros időszakban a légutak tisztítására már biztos nem. Ugyanígy ellenőrizhetjük magának az olajnak a színét, ugyanis az illóolajok többsége magán viseli a növény tulajdonságait, tehát van valamiféle színük, persze nem harsányan.

Harmadik ránézésre úgy is lehet ellenőrizni egy illóolaj minőségét, hogy ha papírzsebkendőre cseppented és olajos foltot hagy elillanás után, akkor vélhetően nem tiszta, ami nem jelenti azt, hogy silány, csak például már harmadik lepárlásból származik, vagy valamilyen más bázisolajjal „fel van ütve”. Ez a töménységre biztosan hatással van, tehát az ilyen illóolajtól egyszerű levegő-illatosításon kívül mást tényleg ne várj.

Mire jó az illóolaj?

Vannak illóolajok, amiknek baktériumellenes, gombaellenes, vírusellenes és antioxidáns hatást tulajdonítanak, és próbálják ezeket használni például az Alzheimer elleni küzdelemben is, meg még sok minden más ellen. Az ausztrál teafalolajról például már mi is írtunk>>.

Az illóolajokat használják az aromaterápiában, parfümökben, kozmetikumokban, gyógyszeriparban is, de olykor ételek ízesítésére és tartósításra is.

Az illóolajok terápiás felhasználása történhet:

  • légtérbe párologtatással,
  • közvetlen inhalálással (óvatos szagolgatással),
  • fürdővízbe csepegtetve,
  • szájon át hígítva – ezt csakis aromaterapeuta vagy orvos felügyelet mellett szabad,
  • kenőcsökbe, krémekbe,
  • bőrbe bedörzsölendő „szérumokba” keverve,
  • és akár még öblítő helyett is lehet pár csepp illóolajat használni.

Ezen sorok írója a felmosóvízbe is mindig cseppent egyet a kedvenc geránium illóolajából, hiszen ez távol tartja az ízeltlábúakat, szúnyogokat.

Az illóolajok befolyásolják a gondolatainkat, emlékeket lehet általuk előidézni, használható a megszerzett tudás elmélyítésére is az illat-rögzítés (és később az információ előhívásához is).

Az illatok beindítják a fantáziát és a kreativitást, de akár csak a hangulat megteremtésére is alkalmasak – pl. a hálószobában afrodiziákumnak minősített növények illóolajait is használhatjuk.

Közegyezmény az illóolajokkal foglalkozók körében, hogy terápiás célokra csakis 100%-os minőségű illóolajokat szabad használni.

Röviden az aromaterápiáról

Az aromaterápia lényege az, hogy nyugtató, frissítő, stimuláló illóolajok aromáját – tehát magát az illatát, és az illóolajokra jellemző hatékony illékonysági képességet – használják fel terápiás célzattal, például külsőleg, de akár csak szagolgatva is. Tehát az illóolajoknál nem az olaj a terápiás eszköz, hanem a meglehetősen gyorsan illanó, olajba zárt illat.

Általában vitatott az aromaterápia alternatív gyógymódként való alkalmazása, de a közérzet és a hangulat javítására mindenképp alkalmas lehet, így az öngyógyításban, vagy kiegészítő házipatikaként – ha csak placebo hatása van, akkor már jó – nyugodtan alkalmazható. Állatoknál és növényeknél is egyébként.

Az aromaterápia során (maradva az embernél) az izomlazítás, a légzéskönnyítés (orrdugulás kezelése pl. aroma diffúzorral való légtérbe juttatással), gyulladás és fájdalomcsillapítás, méregtelenítés, és a hangulatjavítás szokott lenni a cél, tehát ilyen esetekben érdemes vele kísérletezni.

Nagyon fontos tisztában lenni vele, hogy az aromaterápiás illóolajok akár túl is adagolhatóak, ezért sem szabad ezeket fogyasztani (lenyelni), vagy állandóan és ész nélkül használni. Általában nincs ellenjavallat az aromaterápiás illóolajok használata ellen, de nem kell túlzásokba sem esni!

Illóolaj köhögésre

Nem szeretnénk egészségügyi tanácsokba belebonyolódni, de az azért elmondható, hogy általában a köhögés ellen használt illóolajok a következők közül szoktak kikerülni:

Illóolaj készítése házilag?

Bár nagy hívei vagyunk a csináld magad mozgalomnak, de az illóolajok otthoni elkészítésének lehetőségét igazából teljesen el lehet vetni, két ok miatt:

1.) A sajtoláshoz vagy lepárláshoz szükséges berendezés nemcsak, hogy drága, de helyet is igényel. Ez nem sufnitevékenység, ehhez inkább laborkörülmények kellenek.

2.) Akár több tonnányi növényre is szükség lehet egy üvegcse nagy tisztaságú illóolajhoz.

Ha van erre helyed, kapacitásod, pénzed és elhívásod, vágj bele persze egész nyugodtan, mert illóolajokra mindig szükség van és lesz, az illóolajoknak hatalmas piacuk van.

Válogass illóolajaink és aroma diffúzoraink között>>